Sinds het aanbreken van de wereldwijde corona-pandemie heeft zich een nieuw fenomeen voorgedaan: de massale aanschaf van de ‘corona-hond’. Het zijn honden (vaak pups) die massaal door nieuwe eigenaren zijn aangeschaft tijdens de twee lockdowns die Nederland heeft ondergaan. Zo werden er ineens heel wat gezinnen de eigenaar van een heuse pup, wat overigens lang niet altijd positief verloopt. Nogal wat honden mankeren wat en zijn vaak gefokt door ‘broodfokkers’. Gelukkig hebben natuurlijk niet alle nieuwe hondenbaasjes dergelijke problemen met hun nieuwe hond.

Het beste voor de nieuwe hond

Wie een nieuw gezinslid heeft op 4 poten wil het allerbeste voor het dier. Ook op gebied van hondenvoer. Veel nieuwe eigenaren vragen zich dan ook af welk voer het beste is voor hun hond. Droogvoer, zoals brokken, of juist vleesvoer? In dit artikel kijken we naar ‘het beste hondenvoer’.

Wat is het beste hondenvoer?

Wat “het beste hondenvoer” is voor uw hond hangt juist af van uw hond. Hondenvoer is echt persoonlijk voer op maat voor de hond. Sommige brokken zijn z├│ hoogwaardig, dat het echte vleesvervangers zijn. Er hoeft dan ook geen vochtig voer gemengd te worden met de brokken, omdat deze zonder toevoeging al echt heel lekker en gezond zijn.

Andere honden doen het juist heel goed op vers vlees (wat meestal diepgevroren verkrijgbaar is).

Aftasten

Wilt u onderzoeken hoe uw hond het doet op bepaalde type hondenvoer, probeer het dan eens een maand uit en bekijk het resultaat. Waar let u op?

  • Wordt de hond dunner of juist dikker door het voer?
  • Glanst de vacht mooi?
  • Treedt er meer haarverlies op (dit is lastig te controleren in het voorjaar, bij verandering van het seizoen en het stijgen van de temperatuur, waardoor veel honden hun wintervacht wat verliezen en dus ‘uitdunnen’ – controleer het dus in een ander jaargetijde).
  • Wordt de hond winderig van het voer?
  • Moet de hond vaker poepen? Heeft hij (vaker) last van diarree?

Bij positieve resultaten kiest u zelf het juiste voer voor uw hond.

Gebit reinigen

Ook honden moeten hun gebit reinigen … Eet uw hond uitsluitend vers vlees? Bied hem dan dagelijks een dental kauwstick aan, deze hebben een gebit reinigende werking. Het is dus echt van belang voor het gebit dat de hond iedere dag even een moment heeft dat hij op harde voeding kauwt. Dit is niet te onderschatten; gebitsproblemen willen nogal eens voorkomen bij honden die uitsluitend zacht voer eten.