Dit moet je weten als je gras gaat zaaien

Geplaatst op

Een gazon vol groen en zacht gras siert elke tuin. Als je het zaaien goed aanpakt en het gras vervolgens goed onderhoudt dan word je beloond met een prachtig gazon. Iedereen die ervaring heeft met gras zaaien weet dat het allemaal niet zo simpel is als dat het lijkt: het is belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden en het graszaad op de juiste wijze te zaaien. In dit artikel lees je precies hoe je deze klus het beste kunt aanpakken!

Wanneer gras zaaien?
Het graszaad kan het beste gezaaid worden als de temperatuur en vochtgraad in de bodem zo gunstig mogelijk zijn. Qua temperatuur is een minimum van 12 graden Celsius verstandig om aan te houden, als het te koud is zal het zaad niet of nauwelijks kiemen. Wil je in het voorjaar zaaien, dan zijn de maanden april en mei het meest geschikt: het wordt langzaam warmer en de bodem is vochtig genoeg maar niet te nat. In het najaar zijn de maanden september en oktober de beste zaaimaanden.

Voorbereiding
Begin met de bodemvoorbereiding: verwijder ten eerste al het onkruid, alle wortels en andere plantenresten uit de bodem. Spit vervolgens de bodem goed om tot ongeveer 20 centimeter diep, bijvoorbeeld met een spade, graafmachine of frees. Door het omspitten voorzie je de bodem van lucht, wat erg belangrijk is voor de wortels en de grondkwaliteit.

In het algemeen volstaat het om eerst kalk en wat mest aan de grond toe te voegen voordat je begint met gras zaaien. Mocht de grond erg voedselarm en zanderig zijn, dan kun je wat extra (organische) meststoffen toevoegen. Is de grond zwaar en bestaat het uit klei, dan kun je er wat zand of turf doorheen mengen om het luchtiger te maken. Maak vervolgens met een rechte hark de bodem mooi glad. Loop de aarde daarna goed aan (of gebruik een tuinwals), vul alle gaten en kuiltjes in de grond en maak deze opnieuw vlak met de hark. Doe dit nogmaals in een andere richting zodat je alle richtingen gehad hebt.

Het zaaien van het graszaad
Voor het strooien van het graszaad heb je de keus uit het gebruik van een strooiwagen of het zaaien met de hand. Een strooiwagen kan prettig zijn als er veel grond te bezaaien valt. Ook kun je een strooiwagen gebruiken om de grond te bemesten of kalk te strooien. Het is verstandig om wat extra graszaad langs de rand te strooien omdat deze het meestal zwaar te verduren hebben. Wat meer gras geeft dan een mooier resultaat.

Raadpleeg de verpakking van het graszaad voor de exacte hoeveelheid zaad per m2. Meestal volstaat één kilo voor zo’n 40 á 50 m2. Om een mooie verdeling van het zaad over je gazon te krijgen, zaai je eerst de helft van het zaad over de bodem en strooi je vervolgens het tweede deel in de andere richting. Let er op dat er tijdens het zaaien niet teveel wind staat, dit kan het zaad doen wegwaaien.

Bedek het graszaad niet met aarde, het zaad heeft licht nodig om te ontkiemen. Je kunt het zaad wel voorzichtig platdrukken met een wals zodat het minder snel wegwaait. Het is perfect als het regent nadat het graszaad gezaaid is, door de regen zakt het zaad ook wat meer de bodem in. Mocht het niet regenen, dan is het ook een mogelijkheid om je gazon even te besproeien.
Mocht je na de winter kale plekken in je gazon hebben, dan wordt ‘Gazonherstel’ of ‘Gazonreparatie’ geadviseerd. Dit bevat een mengsel van snel groeiend graszaad, waardoor je snel en gemakkelijk kale plekken in je gazon herstelt.

Het resultaat
Belangrijk is dat het gras de eerste weken voldoende water krijgt. Mocht het niet regelmatig regenen dan is het verstandig om het gazon regelmatig te besproeien. Na zo’n twee weken is het graszaad geworteld en zal het gras beginnen te groeien. Na een aantal maanden is er een mooi dik gazon ontstaan. Probeer in de eerste maanden niet onnodig op het gras te lopen, pas als het dik en vol is is het gras sterk genoeg om veel belopen te worden.

Wanneer het gras ongeveer tien centimeter lang is, kun je het voor het eerst maaien. Maai het dan niet direct kort maar maai het tot zo’n vijf centimeter hoog zodat het gras niet direct weer hard moet gaan bijgroeien.

Gerelateerde berichten

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

Over ons

Op deze site nemen we graag met je door wat je kunt als het gaat over de verzorging van je dieren.

Contactgegevens

Via info @ kennelvanstoopy.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden