Geplaatst op
In jouw tuin leven tal van insecten, met name op de bodem. Zo ook de engerling. Een engerling is een larve van de bladsprietkever. Het kan heel goed dat je nog nooit van dit type insect gehoord hebt. Toch leeft het insect in veel tuinen en kan het voor flinke problemen zorgen! Wanneer één of een klein aantal engerlingen zich in je gazon bevinden, dan hoeft dit nog geen probleem te vormen. Worden het er echter te veel? Dan kun je te maken krijgen met een engerlingenplaag en zal je gras beschadigd raken. Je kunt gelukkig ook van deze vervelende beestjes af komen. Wil je weten hoe? In dit blog bespreken we hoe je de beestjes herkent, voorkomt, bestrijdt en op welke wijze ze schade aan kunnen richten in jouw tuin.
Hoe herken je een engerling?
De engerling is een larve van de bladsprietkever. Ze zijn te herkennen aan hun verharde bruine hoofd en de dikke achterkant van het lichaam. Het volledige lichaam van de engerling vormt een C. De beestjes leven ondergronds en vreten aan de wortels van het gras in je tuin. De engerling brengt gemiddeld een jaar ondergronds door voordat het beestje zal gaan verpoppen. Dit kan korter of langer duren afhankelijk van het type engerling en het omgevingsklimaat. In warmere landen duurt de ontwikkeling van de larve zo’n twee tot drie jaar, terwijl dit in koudere landen zoals Zweden wel vijf jaar kan duren. Engerlingen komen nooit bovengronds en gaan ’s winters dieper ondergronds leven.
Hoeveel schade kan een engerling aan je gazon toebrengen?
De engerling zal de onderkant van je grasplanten gaan aanvreten. Dit resulteert erin dat de grasplanten onvoldoende water en voeding kunnen opnemen. Op plekken waar zich veel van deze insecten bevinden, kan daarom grote schade aan het gazon ontstaan. ’s Zomers kan de schade zelfs zo uit de hand lopen, dat het volledige gazon afsterft. Niet alleen het gras, maar ook andere plantsoorten kunnen sterven doordat de insecten hun wortels aanvreten. Daarnaast trekken engerlingen vogels aan die het gazon overhoop pikken in de hoop een engerling te kunnen vangen.
Hoe kun je engerlingen bestrijden?
De beste periode voor het bestrijden van deze vervelende insecten is van juni t/m oktober. Dit is omdat de engerlingen dan het actiefst zijn. Je kunt ze zowel biologisch als chemisch bestrijden. Als je de voorkeur hebt voor een biologische manier van bestrijden, dan kun je aaltjes inzetten. Deze beestjes zullen in het lichaam van de engerling kruipen en deze vullen met tal van bacteriën die dodelijk zijn voor de engerling. Wanneer de engerling gestorven is, zullen de aaltjes zich vermenigvuldigen en op zoek gaan naar een nieuw slachtoffer. Dit is een effectieve manier om de insecten te bestrijden.
Kies je voor een chemische aanpak? Het gebruik van deze producten is alleen mogelijk voor bedrijven die een licentie voor het spuiten hiervan hebben. Het product wat zij zullen gebruiken bevat imidacloprid. Dit middel verstoort het zenuwstelsel van de engerling, waardoor de lichaamsfuncties van het beestje niet meer kunnen functioneren. Deze bestrijdingsmethode werkt enorm snel en wordt ook vaak gebruikt voor golfbanen, sportvelden en andere grote grasoppervlakten.
Gerelateerde berichten
Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving
We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...