Waarom graaft mijn hond in het tapijt en het meubilair?

Geplaatst op

Wanneer je kijkt hoe je hond graaft en verwoed krabt aan gestoffeerde meubels of je vloerbedekking, kun je tegelijkertijd geamuseerd en geïrriteerd zijn. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er in je hond omgaat? Waarom doen ze dit? Het lijkt misschien willekeurig, maar in werkelijkheid zijn er een aantal mogelijke verklaringen voor dit vreemde gedrag. Als het gedrag erger wordt en je weet echt niet waardoor het komt is het verstandig om met je hond langs de dierenarts te gaan, zoals bijvoorbeeld deze dierenarts in Arnhem Zuid. Zij kunnen je vaak verder helpen.

Zoeken naar eetresten

Met een krachtig sterk reukvermogen in een neus die tot wel 300 miljoen reukreceptoren heeft, kan je hond eten ruiken wat tussen de bank zit of bedolven is onder de vezels van het tapijt. Ze wil ieder laatste stukje terugvinden.

Interessante geuren

Er kan ook een intrigerende geur van iemand anders achterblijven op bijvoorbeeld je schoen of op het tapijt, wat je hond dwingt om te graven in het tapijt om uit te vinden wat het is. Elke geur vertelt een verhaal wanneer ze het ruikt.

Verborgen dingen

Zelfs als er niet genoeg diepte is om het speelgoed te bedekken in het tapijt kan je hond in het tapijt graven in een poging om haar schat te begraven.

Spanning en angst

In tijden van grote opwinding of stress kunt je je hond zien graven zonder duidelijk doel. Ze wilt misschien achter een vogel aanzitten die ze buiten ziet maar er niet bij kan, dus in plaats daarvan graaft ze in het tapijt of de stoel om wat van die angstige energie los te laten. Ze kan hetzelfde doen als het tijd is om naar buiten te gaan om te spelen of te wandelen en ze kan haar opwinding niet in bedwang houden. Als je hond bang is, kan dit verwoede graven een poging zijn om een veilige plek te vinden.

Verveling

Honden doen vreemde en soms destructieve dingen als ze zich vervelen, zoals het verscheuren van papieren, speelgoed of stoelkussens. Verveling kan er ook toe leiden dat honden gaan graven op het tapijt of op de stoelkussens. Als je vermoedt dat een gebrek aan stimulatie ervoor zorgt dat je hond ongepast graaft of krabt, zul je meer activiteit moeten bieden en haar alternatieve gedrag moeten leren om dit te stoppen.

Graven

In het wild maakten de honden hun slaapplaatsen veilig en comfortabel door de oppervlakte waar ze sliepen te graven en te herschikken. Ze kunnen in cirkels graven en zich omdraaien om een veilige ruimte te creëren waarin ze kunnen rusten, zoals ze dat ook in het wild zou hebben gedaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site nemen we graag met je door wat je kunt als het gaat over de verzorging van je dieren.

Contactgegevens

Via info @ kennelvanstoopy.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden